Smak z Mutsu, trwałość z Najdareda
Muna®
Muna to siewka odmiany Mutsu x Najdared. W testach konsumenckich określana jako bardzo smaczna.
Charakterystyka odmiany Muna
Miejsce wyhodowania: Polska (grupa hodowlana AJAPPLE).
Pochodzenie: siewka odmiany Mutsu x Najdared.
Wzrost: Średnio silny, po wejściu w okres owocowania średni. Korona stożkowa o luźnym zagęszczeniu.
Zapylacze: Evereste, Prof. Sprenger, Golden Hornet.
Odmiany zapylane: triploid.
Owocowanie: Muna wchodzi wcześnie w owocowanie. Plonuje corocznie i obficie. Ważną zaletą odmiany jest możliwość jednoetapowego zbioru owocu, ze względu na wyrównanie parametrów dojrzałości zbiorczej jabłek w całej koronie drzewa.
Owoc: Duży, walcowaty. Skórka gładka, pokryta lekko woskowym nalotem. Rumieniec purpurowo-czerwony pokrywa 90-100% powierzchni owocu pojawia się bardzo wcześniej (już na początku września). Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem, soczysty, słodko-kwaśny, smaczny. W testach konsumenckich określana jako bardzo smaczna.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września / początek października. Jędrność 7-8 kG, ekstrakt 12-13 brix.
Przechowywanie: W chłodni zwykłej do lutego, a w KA do maja. Bardzo dobrze znosi transport.
Wytrzymałość na mróz: Średnia.
Podatność na choroby: Mało podatna na choroby kory i drewna. Parch – średnia; mączniak – średnia; zaraza ogniowa – średnia.
Odmiana jabłoni Muna podlega ochronie prawnej na terytorium Polski na podstawie decyzji Dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej o przyznaniu wyłącznego prawa do odmiany na podstawie przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o ochronie prawnej odmian roślin (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 843)